MIGRACE - pravidelný jev v našich dějinách.

05.10.2015 17:07

MIGRACE   -   pravidelný jev v lidských dějinách.

Již čtvrtý rok prožívá střední a západní Evropa intenzivní příliv statisíců lidí. Utíkají před válkou, ale většina z nich za lepším životem, který jim kdosi vylíčil v zemích západní a severní Evropy. V současné době je v porovnání s minulostí velký rozdíl. Evropa nebyla nikdy tak zalidněna jako v současné době, a tak přílivem tisíců lidí vzniká oprávněná obava, jak se zde příchozí budou chovat a zda se začlení do pracovního i společenského života evropských pravidel a zvyklostí. Migranty z islámských zemí provází obava z možných teroristických útoků, kterých po celém světě přibývá.

Lidé starší doby kamenné přišli do tehdy prázdné Evropy v malých skupinách z Afriky a velmi pravděpodobně oblasti Kavkazu.  Se změnou přírodních podmínek v dobách ledových a meziledových se měnil jejich způsob obživy - lov velkých či menších zvířat. Tím i jejich počet a rozsah osídlených regionů. Do Evropy střední doby kamenné - mezolitu - přicházeli od začátku 6. tisíciletí př.n.l. v mnoha vlnách obyvatelé zemědělských etnik, kteří se zde potkávali s lovci drobné zvěře střední doby kamenné. Výzkumem kostrových pozůstatků na několika moravských pohřebištích neolitických etnik se zjistilo, že část jejich DNA potvrzuje jejich tělesnou příbuznost s mezolitickými lovci.  Evropa však poskytovala všem nositelům kultur mladší doby kamenné dostatek zdrojů i možností obživy. Přesto se změnou počasí dostávaly jednotlivé skupiny obyvatel do nouze. Na lokalitě Herxheim v jižním Německu byl vně osady odkryt dlouhý příkop, ve kterém byly kostrové pozůstatky stovek lidí. Podle jejich DNA bylo zjištěno, že pocházejí jižně od Herxheimu z předhůří Alp. Záměrně rozbité kosti ukazují jednoznačně na kanibalizmus. Zdá se, že obyvatelé osady přišli o zdroje živočišných bílkovin v důsledku úbytku zvěře, kterou mohli lovit. Nastalo totiž dlouhodobé sucho. A tak si pro svou potřebu lovili jiné lidi.

Pozdní doba kamenná -  eneolit - se dá nazvat obdobím migrací. Tzv. pohárové kultury se i do střední Evropy dostávaly ze západu a severozápadu tohoto kontinentu. Vznikly z kulturního prostředí prvních neolitických obyvatel. Naučili se vyhledávat a zpracovávat první kov - měď. Další etnika středního eneolitu přicházela z východu. Závěr tohoto období znamenal příliv nositelů kultury se šňůrovou keramikou ze širšího prostoru Ukrajiny. Z opačného směru -  ze severní Afriky celou západní Evropou až na Moravu došli nositelé kultury zvoncovitých pohárů, zvaní též lukostřelci pozdní doby kamenné. Od této doby lze již v Evropě až do současnosti hovořit o trvalém osídlení indoevropskými etniky.

Lid popelnicových polí několika kultur existujících přibližně tisíc let osídlil střední Evropu ze severu, aby se severně od Podunají setkával a střetával s nositeli mohylových kultur. Existuje velmi zajímavá teorie, že právě z prostoru Karpatské kotliny přišli v pozdní době bronzové se znalostí metalurgie bronzu a železa do italského Toskánska Etruskové.  Východ Evropy osídlovaly během starší doby železné sarmatské kmeny a Skythové. Kulturní vliv těchto obyvatel byl archeologickými nálezy zachycen až na Slovensku. Ze západní Evropy přišli Keltové, kteří se dostali až na území Řecka a Turecka. Na našem území se setkali ještě s obyvatelstvem kultur popelnicových polí doby železné. Až na území dnešního Turecka rozšířili několik vynálezů a technologických postupů při zpracování železa a dalších materiálů. Ze severní Evropy migrovali k jihu před zlomem letopočtu Germáni. Stavbou opevněné limes romānus - hradby se strážními věžemi a vojenskými tábory - podél toku Dunaje a Rýna se je mimo území římské říše úspěšně i neúspěšně snažili udržet římské legie. Nakonec se během čtvrtého století n.l. germánské kmeny Vizigótů, Ostrogótů, Vandalů, Hunů a dalších na území římské říše dostaly a přispěly k jejímu zániku. Toto období se právem nazývá obdobím stěhování národů.

Součástí této největší migrace v minulosti byli i Slované. Začátek tohoto dění byl ovšem daleko mimo Evropu. Příčinou prvního masivního pohybu národů bylo vysychání nížin v dnešní severní Číně. Lidé se dali do pohybu za obživou směrem k severu. Tím uvedli do pohybu další národy, které se vydaly na západ. K nim se někdy ve 4. a 5. století n.l. přidali z oblasti Dněpr - Dněstr i slovanské kmeny. Ve střední Evropě se první Slované usazovali ve středních a východních Čechách ve druhé polovině 6. století. To už měli za sebou cestu rovinnou krajinou vně (severně od) Karpatského oblouku a Moravskou bránou na Moravu a do Čech. Ovšem v polovině 6. století (záznam je k roku 568) prošli českou kotlinou a jižní Moravou Langobardi, kteří založili svůj stát v severní Itálii (Lombardii). Jejich území dobyl a k francké říši přičlenil Karel Veliký (v roce 774), jehož vláda znamenala začátek později tak neblaze známého dění zvaného  Drang nach Osten - tedy masivních útoků proti východním Slovanům. Dnešní Spojené království Velké Británie a severního Irska bylo osídlováno jen migracemi z evropské pevniny. Nejdříve to byli první zemědělci, dále nositelé kultur popelnicových polí v době bronzové, Keltové, během 5. a 6. století n.l. Anglosasové, Vikingové a po roce 1066 Normané. Do střední Evropy osídlené slovanskými kmeny se v 7. století vydali Avaři a v 9. století i Maďaři. S oběma bojovali franští králové a ne vždy se jim to dařilo. Na Iberský poloostrov se vydali již v 7. století Arabové. Vikingové - Varjagové se dostali za obchodem až do centrální části evropského Ruska. Východní část římské říše - Byzantskou říši - významně zmenšili a osídlili Seldžučtí Turci, kteří byzantské vojsko porazili v roce 1071 u Manzikertu. Až na Moravu se v roce 1241 dostali mongolští ozbrojenci. Zánik jejich obrovské říše znamenal vzestup další turecké dynastie Osmanských Turků. My je známe z bitvy u Moháče v roce 1526, kde tak nešťastně zahynul král Ludvík Jagellonský. Turci ovládli téměř celý balkánský prostor, na několika místech zde dosud žijí muslimští obyvatelé. - Je ovšem pravda, že středověcí a raně novověcí muslimští vládci tolerovali křesťanské poddané, pokud platili předepsané daně. Na mnoha místech dnešního Ruska a v Rumunsku žijí německé komunity. Němečtí kolonisté založili i východní Prusko, které dostali za místo pobytu i rytíři řádu německých rytířů ve 13. století. I Spojené státy americké vznikly mohutnou emigrací obyvatel  všech zemí Evropy. Střety dnešních dvou světů - tzv. křesťanského a muslimského - se odehrávaly v době křižáckých výprav. Dobytí Jeruzaléma v roce 1099, kdy byly vyvražděni jeho muslimští obyvatelé, znamenalo začátek až  do současnosti trvající averze a obav křesťanského světa ze světa muslimů a naopak.

Velké migrační vlny zasáhly Československo po roce 1938 v souvislosti s válečnými událostmi, v roce 1948 po komunistickém převratu a konečně v roce 1968 po Ruskem vedené okupaci. Odcházeli obvykle ti nejlepší. Oba totalitní režimy vraždily a věznily opět ty nejlepší.  Český národ byl takto opakovaně oslabován a ohýbán. Migrující Češi se v cílových zemích velmi dobře uplatnili, protože začali pracovat a studovat. Ruská bolševická revoluce v roce 1917 vyhnala ze země nejen šlechtu, ale i intelektuály a vědce. Osud mnohých byl velmi smutný, protože nic neměli, nic neuměli a nebyli schopni pracovat. Před nacistickým režimem utíkali i demokratičtí Němci a intelektuálové mimo jiné i do Československa, než bylo i ono okupováno.

Současná migrační vlna přichází do plně zalidněné Evropy, jejíž materiální i prostorové zdroje jsou omezené. Navíc je svět globalizován v takové míře, že jednotlivá země nemůže volit sobě vlastní a nejlepší postoj vůči jakémukoli evropskému problému. Mám na mysli kvóty migrantů přidělené jednotlivým zemím. Denně slyšíme až protichůdná tvrzení, projevy a prohlášení na různých konferencích a setkáních. Evropská unie nefunguje jako celek, protože se dělí na dvě skupiny států. Plot v Calais proti vnikaní migrantů do eurotunelu nebyl vůbec kritizován. Oplocení části jižních hranic Maďarska, které je ve skutečnosti vnější hranicí EU, je napadáno jako nepřípustné. A vyhrožovat, že zemím, které nepřijmou kvóty migrantů, se budou krátit evropské dotace, zavání násilím. Proti tomu neplatí žádné rozumné argumenty. Země střední a východní Evropy jsou považovány za země druhé kategorie.  Opakovaně jsem se na svých početných cestách západní a jižní Evropou mohla přesvědčit, že jsme zcela konkurence schopní ve vzdělání, vědě, lékařství  i v archeologii v porovnání s ostatními  zeměmi Evropské unie. Jenomže na celém světě stále platí, že velcí a silní přehlasují menší a slabší, k kteří mají pravdu. Nebo je v horším případě silou donutí k tomu, co samy chtějí. A vidina zisku pomíjí lidské životy a kulturu.V loňském roce jsem měla možnost projet několika historickými městy Belgie. V Antverpách mě překvapilo, že každý druhý člověk na ulici nebyl evropského původu. Dokonce byl vysloven názor, že Belgie by měla být prvním evropským muslimským státem ! Korán ukládá ochranu lidského i zvířecího života. Obsahuje i boj proti nevěřícím. Již dlouho trvající atentáty v evropských i asijských muslimských zemích ohrožují tyto země a jejich muslimské obyvatele. Muslim zabíjí muslima. V muslimském světe je jedna poloviny obyvatel vyřazena ze života a ponížena do role majetku někoho druhého. Jsou to ženy. V roce 2006 jsem prožila několik hrůzných hodin, než se mi dcera přihlásila z Londýna, kde tehdy žila, poté, co byly v londýnském metru a v jednom z autobusů spáchány atentáty. Atentátníky byli mladí muslimové, narození v Británii, kde vystudovali i vysoké školy. Kdo jim vymyl mozek tak, že udělali to, co udělali ? A co s tvrzením, že bohatý sever se má dělit s chudým jihem ? Proč je jih chudý ? Vždyť na jihu (Egypt, Irán, Irák) vznikly prosperující starověké státy. Na svých cestách třemi kontinenty jsem v jižních zemích neviděla pracovní výkon, který by odpovídal potřebám tamějších lidí. Jedinou vyjímkou byl a je stát Izrael. Na opačné straně je ve všem, co turista může vidět, tzv. Palestinský stát. Zde již třetí generace žije z podpory EU a dalších zemí. Děti nechodí do školy, neuklízí se, hromady odpadků hnijí za domy, není zde zeleň. Na severu musíme obrazně řečeno jít v pondělí pracovat, abychom v úterý měli co jíst.  Proč bychom se měli stále dělit s těmi, kdo nepracují ?Ještě jednu migrační vlnu musím připomenout.

Někdy v 11. století se daly do pohybu tisíce příslušníků nejnižší indické kasty - cikáni. Ti postupovali přes Balkán až do střední Evropy. Ve 14. století už byli v Praze. Až do dnešní doby je jejich nezanedbatelná část zvyklá parazitovat na majoritní společnosti, tak jako v zemi, ze které vyšli - v Indii. Ve svém profesním životě jsem se setkala s desítkami cikánů, kteří se již zcela adaptovali na evropský způsob života. Část je stále nepřizpůsobivá a zkušenosti s jejím chováním jsou negativní. Donutila by je skutečná nouze pracovat ?  A co právě přicházející  muslimové ? Naše země si nemusí dělat velké starosti, protože oni zde nechtějí žít. Jen několik desítek jich zde zatím požádalo o azyl. Pokud zde opravdu chtějí žít, protože utekli před válkou, mají silnou motivaci přizpůsobit se našemu způsobu života. Aby to nebylo jako v Teplicích, kde se chovají jako ve své zemi a nerespektují, že jsou zde na návštěvě. Ten, kdo skutečně utíká před válkou či je jinak ohrožen na životě, musí být opatřen vším, co potřebuje k životu podobně jako lidé postižení přírodní katastrofou. Zde je zcela na místě lidská solidarita. Ale on musí oplátkou respektovat zákony a zvyklosti země, kam utekl.

Kolikátou válku již vede od roku 1945 SSSR - Rusko se Spojenými státy ? Myslím právě tu v Sýrii. Ruský imperializmus ukrádá ze všech okolních osamostatnivších se zemí části jejich území. Asi proto, aby se Rusko cítilo světovou mocností, bude vojensky podporovat i totalitní režim, jakým je sám - tedy i ten v Sýrii. A bude lhát, že bojuje proti  terorismu. Lže svým lidem, lže jiným státům. Důsledky migrace jsou na pováženou: opuštěné země pustnou a stávají se prostorem vojenských a teroristických aktivit. Stále platí, že násilník prosadí svou, protože tzv. demokratický svět se jen pomalu a těžce snaží proti němu zasáhnout. V tomto je demokracie velmi slabá. Je naprostou iluzí, že do muslimských států (Afghanistan, Pákistan apod.) lze importovat demokratický režim. Je to naprosté nepochopení skutečnosti, že islám určuje i veškerý život lidí  včetně zákonů  zvaných šaríja. Jím je polovina společnosti - ženy- majetkem mužů a lidmi druhé kategorie. Podobně věřili bolševici, že svou krvavou revoluci vyvezou do dalších zemí v Evropě. Výsledkem byly nepokoje a mrtví. To vše ukazuje, že je stále pomíjena skutečnost, že v přirozenosti člověka je také  sklon ke zlu a agresivnímu chování. Země přijímající uprchlíky musejí také počítat s ohrožením nemocemi, nerespektováním zákonů, násilím a terorismem. To je realita v zemích, odkud přicházejí.A tak se stále opakuje období míru, války, prosperity, úpadku. Lidstvo kráčí kupředu, ale  pouze v materiálním světě. Jinak řeší stále stejné problémy a stále stejně na ně reaguje. Zkušenosti jsou nesdělitelné a historie se již skoro neučí. Lidé nepoužívají svůj mozek a nehájí své právo mít na události svůj vlastní názor. A většina z nich nemá odvahu postavit se zlu.

Nihil novi sub sole.


—————

Zpět