Vycházku na hrad Pustohrad na katasru Doubravy u Hořic

14.04.2014 08:24

v sobotu 12.4.2014 pořádalo muzeum v Hořicích. Sraz účastníků byl ve 13 hodin na rozcestí pod Gothardem a silnice do Doubravy. Vycházky se zúčastnilo odhadem na 150 lidí.

 

Hrad PUSTOHRAD / Buštěhrad, k.ú. DOUBRAVA

Tento objekt se v posledních deseti letech ocitl na okraji skládky a plošně devastované krajiny východně od Hořic. Těžké narušování terénu v podobě kácení stromů, těžby zeminy, navážení odpadu a celkového znečišťování prostoru i v bezprostřední blízkosti hradu bylo ohlášeno referátu životního prostřední Městského úřadu v Hořicích.

Hrad byl postaven ve svahu na řekou Bystřicí, podle které vedla frekventovaná cesta na Hradecko. K hradu vede do skály zahloubená cesta. Movité nálezy datují stavbu tohoto panského sídla do poloviny 13. století a jeho využívání až do 15. století. Jeho stavebníkem byl některý movitější šlechtic s kontakty do celých Čech. Zde nalezená bíle malovaná keramika a početné zlomky kvalitního stolního skla jsou doklady jeho postavení bohatství. Písemné zprávy o tomto hradu nejsou k dispozici, přestože hrad byl využíván ještě v 15. století.

Z objektu je zachována západní část obvodové fortifikace v podobě valu a příkopu. Včele ostrohu byla postavena věžovitá stavba nejspíš hrázděné konstrukce a k plášťové zdi kolem nádvoří velikosti 26 x 18 m další budovy. Po sesuvu hlíny zříceninu překrývající se objevilo zdivo sklepního prostoru.Hrad zanikl požárem, destrukční vrstva obsahovala fragmenty mobilního vybavení - kamnové kachle, keramiku, kování a zámky dveří. Další drobné nálezy (železné hroty šípů a početné zlomky stolního skla) byly uloženy v archeologické sbírce muzea v Hořicích. Pocházejí z několika sběrů a náhodných nálezů. Další část nálezů byla uložena i v Archeologickém ústavu v Praze, a to z akcí Tomáše Durdíka a Jiřího Frolíka. Další zlomky keramiky objevené při kontrole hradu pracovníky Archeologického oddělení muzea v Hradci Králové v roce 2004 jsou uloženy v tomto muzeu.

—————

Zpět